ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

Τι είναι η φωτογήρανση του δέρματος

Η φωτογήρανση είναι πρόωρη γήρανση του δέρματος (εξωγενής γήρανση) εξαιτίας της χρόνιας έκθεσής του στην υπεριώδη ακτινοβολία (φυσική ή τεχνητή) με αποτέλεσμα τη δημιουργία δομικών αλλοιώσεων του δέρματος. Η μακρόχρονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία έχει επιστημονικά αποδεδειγμένες επιπτώσεις στο δέρμα, άλλες ηπιότερες όπως χρωματικές αλλοιώσεις, ρυτίδες, καλοήθεις βλάβες καθώς και άλλες πιο βαριές, όπως κακοήθη νεοπλάσματα. Πέρα από τον ήλιο, κάθε πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας (UVB) όπως για παράδειγμα το solarium μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες βλάβες και μάλιστα μερικές φορές σε μεγαλύτερο βαθμό, ειδικά όταν συνεχίζει η έκθεση και το χειμώνα.

Κλείστε τώρα την δοκιμαστική σας ανάλυση

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

ΗΛΙΑΚΟΙ ΦΑΓΕΣΩΡΕΣ

Σε περιπτώσεις χρόνιας σοβαρής ηλιακής καταστροφής, τα μεγάλα ‘μαύρα στίγματα’ (φαγέσωρες) εμφανίζονται στις πιο λιπαρές περιοχές του προσώπου, όπως η μύτη και το μέτωπο.

Η αιτία είναι ο υπερβολικός αριθμός των ελεύθερων κερατινοκυττάρων που αναμειγνύονται με το σμήγμα και φράζουν τους πόρους.

ΗΛΙΑΚΗ (ΑΚΤΙΝΙΚΗ) ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΗ

Τα ηλιακά σημάδια (ή η υπερκεράτωση) τελικά προκαλούνται από την καταστροφή του DNA των κυττάρων που έχουν δεχθεί ακτινοβολία και τα οποία τότε αναπτύσσονται ως υπερκεράτωση ή καρκίνος του δέρματος. Η φωτογήρανση προκαλεί καταστροφή των τριχοειδών αγγείων, ώστε με την πάροδο του χρόνου το δέρμα δεν τρέφεται σωστά. Το δέρμα χάνει την φωτεινότητα του, γίνεται χλωμό και λεπτό, μειώνεται η ανοσοποιητική του δύναμη και η αναπλαστική του ικανότητα, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια έχουμε την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκινωμάτων

ΕΛΑΣΤΩΣΗ

Γνωστή επίσης ως “δέρμα χήνας”, “λαιμός γαλοπούλας”, παρατηρείται στο λαιμό και στην περιοχή του θώρακα.

Η φωτογήρανση κάνει το δέρμα ξηρό, τραχύ με μειωμένη ελαστικότητα, προκαλεί τη δημιουργία ρυτίδων, ακτινικής ελάστοσης, τελαγγειεκτασίας, δυσχρωμιών και πανάδων. Η φωτογήρανση προκαλεί καταστροφή των τριχοειδών αγγείων, ώστε με την πάροδο του χρόνου το δέρμα δεν τρέφεται σωστά. Το δέρμα χάνει την φωτεινότητα του, γίνεται χλωμό και λεπτό, μειώνεται η ανοσοποιητική του δύναμη και η αναπλαστική του ικανότητα, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια έχουμε την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκινωμάτων. Ένα τέτοιο δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο στην προσβολή από παθογόνα, αφού έχει κατεστραμμένη φιλική χλωρίδα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ (VISIA)

Η προηγμένη τεχνολογία του VISIA προσφέρει υψηλής ανάλυσης απεικόνιση του δέρματος δίνοντας την δυνατότητα στον γιατρό να αξιολογήσει με λεπτομέρεια και να καταγράψει όλα τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα του δέρματος.

Με αυτό τον τρόπο εντοπίζονται οι περιοχές  με φθορά από τον ήλιο και τον χρόνο, μελαχρωματικές κηλίδες και πανάδες, ευρειαγγείες, μελάσματα, ακμή, φραγμένοι πόροι, ρυτίδες.Η τεχνολογία του VISIA μας επιτρέπει να διακρίνουμε  βλάβες στο δέρμα, οι οποίες δεν φαίνονται με γυμνό μάτι αλλά και την εξέλιξη τους στο χρόνο μέσω  προσομοιώσεων.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 Οι θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εμφάνιση του δέρματος είναι δυο ειδών: αυτές που με έμμεσο τρόπο “κρύβουν” τις βλάβες του δέρματος και αυτές που αποσκοπούν σε αφαίρεση της επιφανειακής στοιβάδας κυττάρων του δέρματος ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί νέο δέρμα από κατώτερες στοιβάδες. Σε κάθε περίπτωση προ απαιτούμενη είναι η ιατρική διάγνωση.

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος
για περισσότερες πληροφορίες

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα