Πώς θα εντοπίσετε τη φωτογήρανση του δέρματος

Τι είναι η φωτογήρανση του δέρματος, πώς ανιχνεύεται και πώς αντιμετωπίζεται.

Το δέρμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία αλλά και την ομορφιά μας. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας κι ένα χρήσιμο προστατευτικό κάλυμμα, για ολόκληρο το σώμα. Επιπλέον, το δέρμα αποδεικνύεται ο κύριος παράγοντας για την εντύπωση που δημιουργεί η εμφάνισή μας, καθώς προδίδει την ηλικία μας. Η γήρανση, αντικατοπτρίζεται στο δέρμα και αυτό καθιστά τη φροντίδα του πολύ σημαντική, για την υγιή και νεανική όψη της επιδερμίδας.

Γιατί «γερνά» το δέρμα μας

Η γήρανση του δέρματος, είναι μία φυσιολογική διαδικασία που συνδέεται με την απώλεια της ελαστικότητας της επιδερμίδας και της ικανότητάς της να διατηρεί την υγρασία, γεγονός  που έχει ως αποτέλεσμα τις ρυτίδες, την ξηρότητα και τη χαλάρωση. Συνεπώς, η μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, αλλά και εξωτερικοί παράγοντες (όπως η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και η ρύπανση), μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος.

Τι είναι η φωτογήρανση;

Η φωτογήρανση, είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος εξαιτίας της χρόνιας έκθεσής του στην υπεριώδη ακτινοβολία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δομικών αλλοιώσεων του δέρματος, όπως χρωματικές αλλοιώσεις, ρυτίδες και δερματικές βλάβες, όπως κακοήθη νεοπλάσματα.

Σε περιπτώσεις χρόνιας σοβαρής ηλιακής καταστροφής του δέρματος, εμφανίζονται μεγάλα μαύρα στίγματα (ηλιακοί φαγέσωρες), κυρίως στις πιο λιπαρές περιοχές του προσώπου, όπως στη μύτη και το μέτωπο, λόγω του υπερβολικού αριθμού των ελεύθερων κερατινοκυττάρων, που αναμειγνύονται με το σμήγμα και φράζουν τους πόρους.

Τα ηλιακά σημάδια (ή η ηλιακή υπερκεράτωση), προκαλούνται από την καταστροφή του DNA των κυττάρων που έχουν δεχθεί ακτινοβολία, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει τη φωτεινότητά του, την πυκνότητά του, να μειώνεται η αναπλαστική του ικανότητα, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια έχουμε την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκινωμάτων.

Η μακροχρόνια και υπερβολική έκθεση στον ήλιο, βλάπτει τις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που συμβάλλουν στην ανόρθωση του δέρματος, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ ευαίσθητο, ξηρό, τραχύ, χαλαρό και να εμφανίζονται ρυτίδες, δυσχρωμίες και πανάδες.

Η φωτογήρανση και πώς γίνεται η διάγνωση

Η προηγμένη τεχνολογία Visia, προσφέρει υψηλής ανάλυσης απεικόνιση του δέρματος, δίνοντας τη δυνατότητα στο γιατρό να αξιολογήσει τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα του δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο, εντοπίζονται οι περιοχές με φθορά από τον ήλιο και το χρόνο, μελαχρωματικές κηλίδες και πανάδες, ευρυαγγείες, μελάσματα, ακμή, φραγμένοι πόροι, ρυτίδες κ.α. Επίσης, επιτρέπει να διακρίνουμε δερματικές βλάβες (οι οποίες δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι), ακόμα και την εξέλιξή τους στο χρόνο μέσω προσομοιώσεων.

Γιατί είναι σημαντική η διάγνωση της φωτογήρανσης;

Η διάγνωση της φωτογήρανσης είναι σημαντική για διάφορους λόγους όπως:

Πρόληψη του καρκίνου του δέρματος: Η φωτογήρανση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως ο καρκίνος του δέρματος και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του, πριν εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Επιλογή κατάλληλης θεραπείας: Η διάγνωση της φωτογήρανσης, βοηθάει τους ειδικούς να επιλέξουν τις κατάλληλες θεραπείες και προϊόντα φροντίδας του δέρματος, για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά της.

Βελτίωση της εμφάνισης και της υγείας του δέρματος: Με κριτήριο τη διάγνωση της φωτογήρανσης, μπορούν να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της όψης της επιδερμίδας και της υγείας του δέρματος, μέσω της κατάλληλης φροντίδας.

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να ενημερωθείτε για την υψηλής ανάλυσης απεικόνιση του δέρματος με σκοπό την ανίχνευση της φωτογήρανσης στο πρόσωπό σας.